Programma Enschede donderdag 11 oktober

Programma donderdag 11 oktober (internationale coming out dag)

08.00 – 9.30: Regenboogontbijt en hijsen van de vlag, stadhuis Enschede, Langestraat 24, Mozaïekzaal

Traditiegetrouw organiseert de gemeente Enschede het Regenboogontbijt. Hét ontbijt voor iedereen om samen diversiteit te vieren.  Dé dag waarop aandacht besteed wordt om open te zijn over wie je bent als lesbische vrouw, homoseksuele man, biseksueel,  transgender,  interseksueel (LHBTI) of anderszins.

Tijdens het regenboogontbijt wordt de regenboogvlag gehesen door wethouder Arjan Kampman.

Iedereen is welkom om aan te schuiven bij het (gratis) ontbijt!

09.00 – 23.59: Regenboog eten en drinken, op meerdere locaties in het centrum van Enschede

Tussen de 30 en 40 bedrijven maken ter gelegenheid van de Regenboogdagen een speciaal regenbooggerecht of -drankje. Ze laten zo zien dat zij de LHBTI+ gemeenschap een warm hart toedragen. De zaken zijn te herkennen aan een speciale poster en de regenboogvlag. Georganiseerd door vrijwilligers van KCWO, COC Twente-Achterhoek en de werkgroep “LHBT+ en religie”. Voor deelnemende bedrijven zie http://www.regenboogtwente.nl

09.30 – 20.30: Aandacht voor LHBT+, Openbare Bibliotheek Pijpenstraat

Tijdens de Regenboogdagen heeft de Openbare bibliotheek aan de Pijpenstraat een boekentafel ingericht met het thema LHBT+. Er zijn dan ook extra flyers over dit thema beschikbaar. De deelnemers aan “Het Taalpunt” worden getrakteerd op een “Regenboog lekkernij”.

12.00 – 14.00: Pop-up event met drag persoonlijkheid, campus UT

Georganiseerd door J&SV Exaltio. Vrij toegankelijk

12.30 – 17.00:  Expositie “Ida-Reines” van Jelle Pieter de Boer, Fotogalerie Objektief, Walstraat 33 Enschede

Jelle Pieter de Boer (1980) is een Nederlandse portret- en documentaire fotograaf. Met zijn nieuwste serie, “Reines”(Queens), is Jelle Pieter op zoek gegaan naar de theatrale wereld van dragqueens, een wereld die vaak verkeerd begrepen wordt. Vrij toegankelijk

14.30 – 17.00: Pubquiz met een roze rand, Livio, locatie de Bleekhof
Inloopsoos voor bewoners en buurtgenoten. Georganiseerd door COC Twente-Achterhoek. Vrij toegankelijk
16.00 – 20.00: GSA-dag Twente, ROC van Twente, Gieterij 200, Hengelo

GSA’s van scholen in Twente en omstreken ontmoeten elkaar om ervaringen uit te wisselen over GSA-activiteiten. Georganiseerd door COC Twente-Achterhoek en het ROC van Twente. Alleen bedoeld voor GSA-leerlingen en/of hun begeleiders. Meer info en aanmelding: www.cocindeklas.nl/gsa

16.00 – 18.00: Lezing “de ziekte die uit de kast kwam”, M.H.Tromplaan 28, Enschede. Saxion, zaal F 111.

De geschiedenis van HIV/Aids in Nederland. Een introductie van Peter Sluijter, hoofdverpleegkundige van het AMC te Amsterdam, heeft ten tijde van zijn carrière op de afdeling bijzonder infecties heel wat mee gemaakt. Ook de eerste HIV patiënten van Nederland heeft hij op de afdeling verzorgd.

We gaan aan de hand van diverse fragmenten uit documentaires een vlucht nemen door de tijd waaruit we opmaken dat de ziekte iedereen kan overkomen. Ook de “gemiddelde” student man-man, man-vrouw en vrouw-man.

Georganiseerd door LGBT@Saxion, SV SAMM en SV Exaltio.  Aanmelden via deziekteuitdekast.eventbrite.nl

Na afloop is er gelegenheid om met elkaar na te praten.

17.00 – 17.30: Inluiden van de Regenboogdagen , hoek Walstraat – van Loenshof Enschede.

Het grootste gebaar van de deelnemende (horeca)instellingen, om een regenbooggerecht op de kaart te zetten,  wordt feestelijk ingeluid. Na de officiële handeling, door leden van de werkgroep Regenboogdagen, gaan we langs een aantal deelnemende bedrijven en heffen we het glas Stonewall. Lotte Rasva zorgt voor muzikale begeleiding en studenten van ROC van Twente verzorgen een regenboogborrelhapje.